Téli séta babával, levegőztetés hidegben

A kisbabás időszak egyik legkedvesebb élménye a nyugodt, pihentető délelőtti és délutáni séta, a kisbaba levegőztetése. A legtöbb kisbaba a séta idején könnyen elszundikál, vagy ha nem is alszik, élvezi a babakocsiban való ringatózást, nézelődést, szívesen ismerkedik a lakáson kívüli környezettel. Fontos leszögezni, hogy a levegőztetés kisbabánk éppoly fontos szükséglete, mint az éhség, szomjúság, fáradtság. A friss levegő hiányában étvágya csökkenhet, esetleg nehezebben alszik el és felületesebben pihen. Napi kétszer 1-2 két óra az ideális levegőzés mennyisége, és ezt egészen kisiskolás korig érdemes betartanunk.

Hogy az újszülöttet mikor vihetjük ki a szabad levegőre, megoszlanak a vélemények. Alapvetően az évszaktól, időjárástól függ, hogy egy-két hetes korban megkezdhetjük-e a levegőztetést. Tavasszal tiszta, kellemes hőmérsékletű, friss időben ennek nincs akadálya, de ősszel, télen mindenképpen javasolt fokozatosan szoktatni a friss levegőhöz. Adjunk rá pamutsapkát, takarjuk be könnyű, de meleg pamuttakaróval és szellőztessünk először 5-10 percig, majd fokozatosan egyre hosszabb ideig a szobában. Széltől védett erkélyen, teraszon már néhány hetes korban levegőztethetjük. Általában a 6. hét végére, ha az időjárás is megengedi, nyugodtan kimehetünk a picurral sétálni. Szervezkedjünk össze közeli kismamákkal, menjünk együtt sétálni, így a babával otthon töltött időbe csempészhetünk egy kis kellemes társasági életet is, ami változatosabbá teszi a mindennapjainkat.

jjcoleurbanbundleme

Hűvös, szeles időben mindenképpen vigyünk magunkkal jó meleg kistakarót. Ne feledkezzünk el arról, hogy a kisbaba alatt is béleljük ki jól a babakocsit, hiszen könnyen felfázhat alulról is. Erre a két célra kényelmes megoldást jelent egy puha, meleg, bélelt bundazsák, mint például a JJ Cole Original bundazsák, amely a cipzárral könnyedén kezelhetőek. A széltől védjük a kisbaba fülét, homlokát meleg sapkával, arcbőrét és kezét kenjük be kifejezetten erre a célra szánt, úgynevezett időjáráskrémmel, ami megakadályozza, hogy a hideg szél kiszárítsa, kipirosítsa az érzékeny arcbőrt. Ilyen például a Sophie La Giraffe arckrém kisbabáknak, mely kizárólag organikus alapanyagokat tartalmaz és már kis mennyisége megfelelő védelmet biztosít a szeles időjárás ellen akár 1 napos kirándulásokon is.

Télen, -4 °C alatt ne töltsünk túl hosszú időt a kisbabával szabad levegőn. Ilyenkor jobb megoldás, ha otthon levegőztetjük gyakori szellőztetéssel. A téli időszakban a pici kezek, lábak melegen tartására különös gondot fordítsunk, legyen a kis lábacskákon vastag vagy többrétegű zokni, bélelt cipő, kocsicipő, a kezeken pedig bélelt kiskesztyű. Ideális választás például a fenti képen is látható pihe-puha JJ Cole sapka és kesztyű szett. Ha a kisbaba cumizik, a kifolyó nyál komoly fagyásveszélyt jelent, ezért ilyenkor lehetőleg ne adjunk a szájába cumit. A csecsemő arca elé ne tegyünk sálat, mert a lehelet páratartalma átnedvesíti azt, így megfázhat tőle.

Érdemes a mi kezünket is védeni a hidegtől kézvédő krémmel és kesztyűvel, vagy kifejezetten erre a célra szánt, a babakocsi tolókarjára erősíthető kézmelegítővel.

Az esős, páradús, lucskos őszi idő sem igazán kényelmes a babakocsis sétákhoz, ez azért ne riasszon el minket, egy félóra levegőzés – babakocsira húzott esővédővel – ilyenkor még belefér.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő odafigyeléssel, előrelátással gyakorlatilag egész évben kihasználhatjuk a délelőtti vagy délutáni órákat, akár egy kiadós sétára, akár egy rövid felfrissülésre. A kisgyermekek napirendjébe építve olyan szokássá tehetjük, amit akár felnőttkorukban is igényelnek, és beiktatnak majd a rohanó hétköznapokba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.