Mese a varázslatos cumifáról

Kedves Anyukák, Apukák!

Ezzel a mesével a cumiról való leszokáshoz szeretnénk segítséget nyújtani Nektek. Olvassátok olyan szeretettel gyermekeiteknek, mint amilyen szeretettel mi írtuk a történetet.

Noroco_Cumifa_banner

Mese a varázslatos cumifáról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Hétvölgy-hétdomb országa, annak legmagasabb sziklája, annak tetején egy magas vár, abban lakott egy messzi földön is híresen szép és bölcs királyné. A királyné egy napon elhatározta, hogy az ő királyságában bizony mindenütt boldogság és jókedv fog uralkodni, így csupa olyasmit tett, amivel csakis örömet okozott az embereknek. Az emberek eddig hét napot dolgoztak egy héten, a királyné viszont kinevezte a szombatot és vasárnapot pihenőnapnak, amikor mindenki a családjával tölthette az időt. Kirándulhattak, biciklizhettek, sárkányt eregethettek, cirkuszba mehettek, uszodában pancsolhattak, kürtöskalácsot majszolhattak kedvükre. Így hamarosan egyre boldogabbak lettek az alattvalók, mert a pihenőnapokon kipihenhették a dolgos hétköznapok fáradalmait, és végre boldogan együtt voltak apukák, anyukák és gyerekek. A királyságban így egyre több volt a mosoly és kacagás a felnőttek és gyerekek körében.

Igen ám, de a pici babák még mindig nagyon sokat sírdogáltak, mert őket nem nyugtatta meg az új hétvégi szabadidőzés. Mindenféle okokból képesek voltak keserves sírásba kezdeni: teli pelussal, üres pocakkal, éhesen, szomjasan, fázva, kimelegedve, fáradtan, unatkozva, vagy ami legrosszabb, csak úgy nyűgösködve. Mert ez utóbbin bizony még az anyukák sem tudtak segíteni, hiába ringatták dúdolva, hiába cirógatták, puszilgatták a kisbabákat, ők csak-csak nem hagyták abba a nyűgös sírdogálást.

A királynő elhatározta, hogy segít a kisbabáknak, ezért magához hívatta legkedvesebb udvari tündérét, Norcsit. Norcsi barátságos, segítőkész, és nagyon furfangos tündérlány volt, emellett varázserővel bírt, mint bármely más kistündér a királynő udvarában. A királynő arra kérte Norcsit, segítsen kitalálni, mivel lehetne megnyugtatni a kisbabákat, hogy ők is kevesebbet sírdogáljanak és többet legyenek vidámak. Norcsi hét nappalon és hét éjszakán át gondolkozott, mindenféle ötlete támadt, de egyiket sem találta elég jónak a megoldáshoz. Végül a hetedik napon boldogan kiáltott fel: Megvan! Cumit varázsolok a kisbabák szájába! Olyan finom cicli-cucli cumit, amit kedvükre szopogathatnak, rágcsálhatnak nappal és éjszaka is. A kislány babák rózsaszín, piros, lila cumikat kapnak, a kisfiú babák kék, zöld cumikat, így minden kisbabának lesz egy-egy saját, kedvenc cuclija, ami segít nekik megnyugodni, elszundizni, így kevesebb lesz a sírdogálás a királyságban. És ez így is lett, a babák hamarosan nagyon megszerették a cumikat, mindig szívesen vették a szájukba és könnyebben megnyugodtak, elaludtak cumizás közben.

Élt az országban ekkoriban egy aranyos testvérpár, Lilla és Lali, de nem akármilyen testvérek voltam ám ők. Ikertestvérként születtek, azaz egy és ugyanazon a napon, egy perc különbséggel bújtak ki anyukájuk pocakjából. Mikor Norcsi tündér cumikkal ajándékozta meg a babákat, az ikrek, Lilla és Lali, még csak pár hónapos kisbabák voltak, de ahogy teltek-múltak az évek, ők is egyre csak nőttek, nődögéltek, ahogy a többi kisgyerek is az országban. Hamarosan három éves, okos kis óvodás gyerekekké cseperedtek. Mivel ikrek voltak, természetesen nagyon hasonlítottak egymásra, azzal a kis különbséggel, hogy Lillának hosszú, göndör, szőke, Lalinak viszont fiúsan rövid tüsi haja volt és persze fiúhoz méltóan állandóan kék-zöld foltok éktelenkedtek a lábán. De a cumizás bizony ezalatt a pár év alatt mindkettejüknek kedvenc elfoglaltságává vált. Szinte állandóan a szájukban tartották a cumijukat, és mivel már húsz foguk kinőtt, folyton rágcsálták azt. Egymással nagyon jól eldödörésztek cumival a szájukban is, de az anyukájuk és apukájuk már egyre nehezebben értette meg, mit szeretnének mondani, mert a cumi állandóan a hangjuk útjában volt. Mikor óvodába mentek, az óvónéni kérésére persze már kivették a cumit a szájukból, de otthon nem hagyták magukat, sem Lilla, sem Lali nem engedett szüleik kérlelésének, csak nem engedték el a cumit.

Látva ezt, Norcsi tündér úgy gondolta, hogy Lilla és Lali már elég idősek ahhoz, hogy leszokjanak a cumizásról, hiszen már kibújt minden fogacskájuk és megtanultak szépen beszélni is. Már nem sírdogálnak napközben, mint a kisbabák, ezért miért is lenne szükségük tovább a cumijukra. Norcsi tündér megint csak hét nap, hét éjszakán át gondolkodott, hogyan tudná rávenni Lillát és Lalit, hogy elhagyják a cumizást, mikor nagyszerű ötlete támadt. Elővette csillámporos, csillagos varázspálcáját, elsuttogott egy titkos varázsigét, mire hirtelen nagy szél támadt a királyi vár udvarában. A szél egyre csak kavargott körbe és körbe, egy igazi, égig érő széltölcsért formálva táncolt a királyi udvar macskakövein. Egyszer csak kezdett elcsendesedni, és szépen, óvatosan egy érdekes, vékony ágú fát tett le az udvar közepére. Olyan különleges fa volt ez, hogy az egész királyi udvar a csodálatára sietett és álmélkodva, bámészkodva állták körül. Hófehér, hosszú, ágas-bogas ágain nem zöld levelek nőttek ám, hanem gyönyörű szép égszínkék, rózsaszín, lila és ezüstszínű selyemszalagok lengedeztek sok-sok masniba kötözve.

Ekkor megjelent a bölcs királynő is és megkérdezte Norcsi tüdért, ugyan mi ez a varázslatosan furcsa fa az udvaron? Norcsi tündér pedig szépen elmesélte a királynőnek és az alattvalóknak, hogy bizony ez egy varázslatos cumifa, amit azért repített ide a szél a királyi udvar közepére, hogy minden három éves kisgyerek elhozhassa kedvenc cumiját és kiválasztva egy csillámfényes selyemszalagot, felkötözhesse azt a cumifára. Az a kisgyermek, aki így tesz, kívánhat egyet a cumifától, melyet az varázsereje segítségével rövid időn belül teljesíteni fog. A kívánsághoz nem kell mást tenni, mint lehunyt szemmel jól elgondolni, mit is szeretnénk kívánni, aztán elsuttogni az alábbi varázsigét:

Szél pergette-pörgette, országunkba letette,
ágaira masnizva, cumikámtól búcsúzva,
váljék valóra legfőbb álmom,
cumifától ezt kívánom!

Így búcsúzhatnak el a kisgyerekek legkedvesebb cumijuktól, nem kell azt sem a cicának ellopni, sem a Mikulásnak ajándékozni. A kisgyerekek később majd bármikor ellátogathatnak ide a varázslatos cumifához és megnézhetik, hogy az ő régi cumijuk még mindig ott lengedezik selyemszalagos masnival átfűzve a cumifa ágas-bogas ágain.

Lilla és Lali voltak az első gyerekek, akik örömmel kötöttek masnit a kedvenc cumijukra, aztán egyenként apukájuk nyakába ültek és felakasztották cumijukat a cumifa legmagasabb ágára. Lehunyt szemmel ők is elsuttogták azt a bizonyos varázsigét. Érezték, hogy a cumijuktól való ünnepélyes búcsúzás által igazi óvodás nagylánnyá és nagyfiúvá váltak. Nagyon büszkék voltak magukra, hogy ők akaszthatták az első cumikat a cumifára. Hamarosan valóra is vált a kívánságuk: Lilla egy új hajasbabát kívánt magának, akit majd elvihet az óvodába és együtt alhat vele ebéd után. Lali pedig egy új kismackót kívánt, aki vigyáz rá az oviban, nehogy beüsse a térdét fogócskázás közben. Pár nap múlva a hajasbaba és az új kismackó az ikrek kiságyán ücsörögve várta őket otthon. Miután Lilla és Lali megérkeztek az oviból, nagy volt az öröm az új játékok láttán, mindketten nagyon boldogok voltak, hogy a varázslatos cumifa teljesítette kívánságukat.

Azóta sok-sok kisgyerek látogatta meg a cumifát, így évről-évre egyre több színes cumi lengedezik az ágakra kötözött selyem masnikon. Lilla és Lali még a mai napig minden hónapban elsétálnak erre szüleikkel, hogy megcsodálják a cumifát és ellenőrizzék, vajon az ő cumijuk még mindig a cumifa legmagasabb ágát díszíti-e.

***   Vége   ***

A mesét írta: Maczkó Nóra
Minden jog fenntartva!

One thought on “Mese a varázslatos cumifáról

  1. D B Éva

    Köszönöm azt az élményt, amit a mese olvasása közben átéltem! Pedagógusként ajánlom minden kedves szülőnek, akik szeretnék leszoktatni a cumizásról kicsinyüket, olvassák el gyermeküknek e mesét. Ha pedig sikerül megválni a cumitól, akasszák fel a NOROCO CUMIFÁJÁRA. Nagyon jó lehetőség búcsút venni a cumitól úgy, hogy utána még néha nap megnézhetők lesznek. Nagyon jó ötletnek találom!

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.