Kipróbáltuk: bevált tanácsok és altatási módszerek, ha a baba nem alszik

Ha tippelnem kellene, mi az, amivel a kisbabás anyukák az első hónapokban (a pechesebbek az első 1-2 évben) a legnehezebben küzdenek meg, hát bizony a baba éjszakai alvására, vagy helyesebben a baba nem alvására tippelnék. Persze a játszótéren mindig találkozni olyan “elvetemülten” büszkélkedő kismamával, akinek a babája este 8-tól reggel 8-ig békésen alszik. Ilyenkor mindig ott motoszkál bennem a sárga irigység és arra gondolok, hogy vagy ferdít az anyuka, mert igazából együtt alszanak és este a baba szájában felejti a cicijét reggelig (így az én kicsikém is békésen aludna), vagy pedig minimum fél liter sűrített tápszert iszik a gyerek este 8-kor és a jóllakottságtól kap kajakómát reggelig. Az igazság azonban az, hogy a babák természetes bioritmusához hozzá tartozik az éjszakai ébredés, sőt igenis jogos igényük lehet a komfort szopira is, amit közismerten nem éhség okoz, sokkal inkább anya közelsége, testkontaktusa, a szopizás által felszabaduló hormonok, mint megnyugtató örömforrás és a biztonságérzet iránti szükséglet.

Vida Ági babapszichológus kismamablogján olvastam egyszer:

A világ legjobb alvóhelyei:
anya karja, anya öle, babakocsi, hordozókendő, apa mellkasa.
A világ legrosszabb alvóhelyei: kiságy, kiságy, kiságy…

baba altatás apa mellkasán

Kétgyermekes anyukaként egyszerűen imádom az ilyen vicces mondásokat, mert csipetnyi humorral fűszerezve könnyebben átvészelem a nehéz időszakokat is, márpedig egy pár hónapos baba mellett az éjszakázás bizony igencsak nehéz időszak tud lenni. Az első kisfiam születése után hosszú hónapokig próbálkoztam a kiságyhoz szoktatással, 8 hónapos korára feladtam és beletörődtem, hogy kevesebb rágörcsöléssel sokkal könnyedebben megy a napi rutin, és ha éppen ott alszik el, ahol van, akkor legalább van egy szabad fél órám, szemben a korábbi másfél órás altatási hercehurcával. Korábban, mire elaludt volna szegénykém, szinte jött a következő szoptatás ideje és az “álmos vagyok” sírás pillanatok alatt átcsapott “éhes vagyok” sírásba, így aztán minden nap felborult az egyébként logikusan megtervezett napirendünk… Most, a második kisbabámmal már sokkal lazábban állok az altatáshoz, persze az hozzá tartozik, hogy a természet is kegyes volt hozzánk, mert a picurhoz még nem kellett nyolcszor kelnem egy éjszaka (pedig a nagytesóval ez ment hónapokig). De így sem volt könnyű az első három hónap a 3 óránkénti, 1 órásra nyúló éjszakai szopizásokkal, napközben pedig nem tudok aludni a picivel, hiszen a nagytesóval is játszani kell, főzni kell, háztartást vezetni kell.

Számos altatási módszert kipróbáltam már, ezért szívesen megosztom veletek a tapasztalataimat, hátha ezzel is segíthetek néhány kimerült anyukának. Higgyétek el, tudom, milyen az, amikor 3 hónapja csak napi 2-3 órát alszol összesen, azt is csak részletekben és közben minden kedves ismerős azzal a megjegyzéssel próbál támogatni, hogy “hát miért nem alszol akkor, amikor a baba is alszik?!” Erre a mondatra szívem szerint már csak sikítani tudtam volna, tudjátok, olyan kialvatlanul zombisan, mert nem értették, hogy ha aludna a baba, akkor szívesen aludnék én is, de a baba NEM alszik!!! ÁÁÁ! Éjjelente 20-30 percenként keservesen felsír, sem a cici-cumi-ringatás, sem a kitekert pózban mozdulatlanul mellette fekvés nem segített a helyzeten.  A napközbeni félórás alvásokkal pedig (amik könyv szerint elvileg 2 órásak), köszönöm szépen, de nem voltam kisegítve, hiszen valamikor ennem, anyatejet fejnem, mellszívót sterilizálnom, babaruhát mosnom is kellett, a mosdó/zuhanyzó ritka meglátogatása meg egész élményszámba ment. Apropó, a mosásról jut eszembe, a szakkönyvek nem írták, hogy egy újszülött naponta 5-6 garnitúra rugit is képes – már elnézést, de – “háton kakilni”, vagy csak szimplán úgy lebukizni, hogy elkerülhetetlen legyen az átöltözködés…

Szóval, hogy mit csinál egész nap egy anyuka otthon az újszülött kisbabájával?! Hát a napi 2-3 órás összes alvásmennyiséggel minimum túlélésre játszik, és abban bízik, hogy valamilyen módszer segít a helyzeten. Érdemes persze próbálkozni ezzel-azzal, mert legalább a próbálkozásokkal is telik az idő, sorra múlnak a hetek és előbb-utóbb eljön az az áhított 3 hónapos kor, amikor átmenetileg javul a babák alvása. Sokan ilyenkor megajándékozzák anyát és néha alszanak 6-7 órát is egyben, de sajnos a fogzás ezt a törékeny harmóniát is képes hamar felborítani. Persze ez az időszak is el fog múlni, és jelentem, túlélhető a tartós kialvatlanság, bár érdemes extra adag C vitamint, vasat szedni, mert az immunrendszerünket igencsak megterheli.

De addig is következzen pár jó tanács, amelyre feltétlenül figyelni kell a baba altatásakor:

1.Lefekvés előtti szertartás
Fontos, hogy alakítsatok ki az éjszakai alvás előtt valamilyen szertartást, ami lecsendesíti, megnyugtatja a babát, hiszen a nappalok az ő fejletlen idegrendszerét még rengeteg feldolgozhatatlan ingerrel bombázzák. Az alváshoz készülődést kezdjétek már 1 órával az esti lefekvés előtt, így a szertartás része lehet az esti fürdetés, babamasszázs, félhomályban, anya karjában dúdolás stb. Lehetőleg minden estét hasonló rend szerint alakítsatok, mert ez a kiszámíthatóság biztonságérzetet ad a babának.

2. Kiszámítható napirend
Éppen a biztonságérzet miatt fontos, hogy tartsatok egy kiszámítható napirendet is, ami megérne egy külön cikket is. A lényeg, hogy legyen egy rugalmas, de kiszámítható ritmusotok, melyben nem az időpont a fontos, hanem a sorrendiség: pl. időrendben egymás után következzen az ébredés, tisztába rakás, szopi, játék, alvás. Érdekes módon a kiegyensúlyozott napközbeni alvások támogatják az jobb alvásminőséget éjjel is.

Ha a baba nem alszik

3. Elég álmos legyen
A lefektetés nem azon múlik, hány óra van, hanem hogy éppen megfelelően álmos-e a baba. A rugalmas napirendben simán lehet plusz-mínusz 1-1 óra eltolódás, de általában az jellemző, hogy az utolsó délutáni alvás után már 2-3 órát van ébren a picur. Altatáshoz az sem optimális, ha túl fáradt, de az sem, ha még nem elég álmos, csak éppen hogy ásított egyet. Ezt igen nehéz eltalálni, ezért figyelmesen rá kell hangolódni a baba jelzéseire és akkor menni fog.

baba-oltoztetese-az-alvahoz4. Szoba hőmérséklete
A leggyakoribb hiba a túl melegben való altatás. A szülők jól befűtenek, nehogy fázzon a kicsi, aztán még kap a két réteg ruhára egy bélelt hálózsákot is szegényke. Nekem meglepő volt, hogy a babáknak éjjel 18-20 fokot javasolnak ideális hőmérsékletnek, ezt kicsit alacsonynak érzem, de megfelelő ruházatban mégis a nyugodt, egyenletes alvást segíti a komfortos szobahőmérséklet. A baba nyűgölődhet az ágyban attól is, ha fázik, vagy ha melege van, ezt a tarkójának tapintásával tudjuk ellenőrizni és ennek megfelelően öltöztessük őt rétegesen.

5. Kiságy helye
Nem lényegtelen körülmény, ezért próbáljátok ki, hogy a szoba másik sarkába húzzátok át a kiságyat. Sokan hisznek például a vízkörök, vagy az elektromos eszközeink sugárzásának zavaró hatásában. Én nem hiszek ezekben, de tény, hogy mikor mi átrendeztük a babaszobát, egyből jobban aludt a picur. Talán csak komfortosabb volt neki, hogy jobbról van a fal és nem balról, nem tudom, de mindenesetre segített.

6. Alvóállatka, szundikendő, rojtos textilpelus csücske
Egy korábbi cikkünkben írtam arról, milyen nagy segítséget jelenthet az elalvásban egy plüss alvótárs vagy szundikendő. Ez általában a 3. hónaptól jöhet számításba, mikor már képes tárgyakat megfogni a baba, így hát a fogzást talán könnyebben át lehet vészelni.

Ha ezek a fenti körülmények rendben vannak, még akkor is simán lehet, hogy nyűgös a picur és nem tud egyedül elaludni. Mit tehettek ilyenkor?! Semmi estere se hallgassatok azokra a “jóakarókra”, akik azzal riogatnak, hogy elkapatod a picurt, ha túl sokat van ölben. Nyilvánvaló, hogy az állandó ölben alvás nem a legkényelmesebb megoldás, hiszen ekkor egy perc nyugalmunk sem lenne a baba mellett. A babáknak azonban segítségre van szükségük az elalváshoz, ezért add meg neki azt a szükséges babusgatást, ölelgetést, amennyit igényel, de rendelkezz érzékeny receptorokkal arra vonatkozóan, mikor lehet őt letenni.

És akkor nézzük az általunk már kipróbált altatási módszereket:

Ha nem szeretnél órákig a kiságyban altatással küzdeni, akkor marad a jól bevált ősi módszer, a ringatás. Érthető, hogy anya vagy apa gyengéd, meleg ölelésében alszanak el a leggyorsabban, azonban egyre nehezebbek lesznek, és egy 8 kilós babával az ölben járkálva előbb-utóbb kibírhatatlan derék- és hátfájást kapsz, és a karod is hamar elzsibbad. A ringatás persze természetes igénye a babádnak, ezért folyamodhatsz pár trükkhöz, amik a ringatást helyettesíthetik:

  • Napközbeni alvás babakocsiban, friss levegőn: nem kell órákig róni a köröket a lakótelepen, persze elvégezheted babakocsizás közben akár a napi bevásárlást is. Sokszor elég csak előre-hátra tologatni a ház előtt és ha már elaludt, tedd ki a teraszra, erkélyre, vagy a nyitott ablak alá egy szúnyoghálóval letakarva. Addig is friss levegőn van és Te is el tudod végezni a házimunkát. Nyugi, egy gyerek sem alszik 18 évesen babakocsiban, erről is le fog szokni, de addig is élvezzétek ki ennek a nagyszerű találmánynak az előnyeit.
  • Hordozás: lehet rugalmas hordozókendőben, kenguruban, ahogy Nektek kényelmes. A mellkasodra hajtja a kis fejét, és édesen szuszog, mégis van két szabad kezed. Én az első hat hétben így főztem vacsorát a családnak, mert alig tudtam letenni a picit pár percre, egyből sírt, ha popsija az ágyat érte. Így viszont átvészeltük azt az időszakot. Ha olyan helyre megyünk, ahol nem kényelmes babakocsival közlekedni, azóta is visszük a hordozókendőt. Nem mellesleg, a hordozást a kötődő nevelés egyik alappillérének is tartják. Még ha nem is vagy az a fonott tarisznyás ökonéni, hidd el, sokszor kényelmes megoldást jelenthet mindkettőtöknek.
  • Autókázás babahordozóban: első kisfiamnál bevált altatási módszer lett az, ha már minden kötél szakadt, elmentünk egy körre az autóval és olyan mélyen elaludt, hogy simán át tudtuk tenni a kiságyába. A második babám viszont végigsír minden autóutat, szóval ez a babák egyéni ízlésétől is függ, de végszükség esetén egy próbát megér.
  • Hintaszék, vagy ringatható szoptatós fotel: a babaszobában elhelyezett hintaszék életmentő lehet derékfájás ellen. De különösen jól jön akkor is, mikor a fogzás alatti ébredések után kell visszaaltatni a picit, de már nem szopizik melletted az ágyban fekve, vagy ha egy-két évesen belázasodik esténként és kell egy kis babusgatás elalvás előtt. Az első egy-két alkalommal kisbabám még hevesen küzdött ellene, hogy leüljek ölben ringatás közben, de aztán a hintázó mozgás megnyugtatta és így én is kényelmesen tudom a karomban tartani őt. Mikor már nagyobbacska lett, akkor velem szemben ülve kucorodott az ölembe és így bújtunk össze egymással. Hintaszék helyett megteszi egy olcsóbb Ikea Poang fotel is, az is épp eléggé rugózik.
  • Adamo hinta:  erről írtam már egy korábbi cikkünkben is. hintázás fejleszti az egyensúlyt, a mozgást, a térben való tájékozódást, finommotoros mozgást, miközben oldja a belső feszültséget, ellazít, elaltat. Nekünk nagyon bevált, jelenleg “előringatásként” használom a rugóval kiegészített hintánkat, így variáljuk az oldalirányba, előre-hátra hintázást a puha rugózással. Becsült alvásidő előtt 10-20 perccel teszem bele a picurt, eleinte mosolyogva dúdolászunk, mondókázunk, bújócskásat játszunk a fejlesztő hintázás közben, mire ő kezd elálmosodni, aztán a harmadik nagy ásításra, mikor már látom hogy majd leragad a szeme, elviszem a kiságyába aludni. Ilyenkor már ő sem küzd az alvás ellen. Bobobaby szundimacival kiegészítve tuti recept a napközbeni alvásokhoz! 🙂

kiprobaltuk_adamo_bobobaby

  • Komfort szopi: tudom, hogy ez sajnos csak a szoptatós kisbabák privilégiuma, de ha már egyszer tudsz, akkor élj vele nyugodtan. Lehet, hogy csak szomjas (főleg nyáron) és pár korty után már el is alszik a ciciden. Ilyenkor jól jön a cumi, amit óvatos mozdulattal tolsz a szájába a cici helyettesítésére. Ha elég ügyes vagy, nem veszi észre a cserét és már mehet is a kiságyba.

Ha továbbra is a kiságyban altatáshoz ragaszkodsz, akkor is maradj mindig mellette, simogasd a popsiját, hátát, vagy csak fogd a kezét, de érezze, hogy nem hagyod magára. A suttogó felvesz-letesz módszere nekünk sajnos nem vált be, pedig sokáig próbáltuk, az is lehet, hogy én csináltam rosszul valamit. Ha már elmúlt 3-6 hónapos a kicsi, azért érdemes lehet megpróbálni, mert sokan sikerrel jártak, hátha Nektek is éppen ez segít az alvásban.

És szándékosan a végégre hagytam a sok vitát kiváltó módszert, ami nem más, mint a sírva hagyásNEM, NEM, és NEM! Ez az én véleményem. Olvass nyugodtan utána, hiszen ma már számos pszichológia tanulmány bebizonyította, hogy ártalmas a baba érzelmi fejlődésére nézve, ha sírva hagyják. Ha végképp nem bírod idegekkel hogy nem tudod elaltatni a nyilvánvalóan álmos, fáradt babádat, aki még az öledben is zaklatottan sír, akkor tedd le biztonságos helyre a kiságyába! Zárd be az ajtót, menj ki a friss levegőre és kiálts egy nagyot! Engedd ki a gőzt és az elmúlt fél órás, órás altatás alatt felgyülemlett stresszt, vegyél mély lélegzeteket! A Te frusztrációid, idegességed is megzavarhatják kisbabádat, ezért először Neked muszáj megnyugodnod, hogy Őt is meg tudd nyugtatni. Aztán pár percen belül menj vissza a kisbabádhoz, és vedd őt újra a karodba, gyengéden, szeretettel öleld, ringasd. Neki Rád van szüksége, arra a gondoskodó, féltő, óvó, biztonságot nyújtó szeretetre, amit csak Te tudsz megadni neki.

Nem bírom hangsúlyozni, hogy olyan gyorsan elmúlik ez a pár hónap! Évek múlva már könnyes szemmel emlékszel majd vissza erre az időszakra, és annyi emléked marad csak, hogy milyen édes, gyönyörű kisbaba volt a gyermeked és milyen nagyszerű, boldog érzés volt őt a karodban tartani!

szerző: Maczkó Nóra
fotók: pixabay.com, ill. Maczkó Nóra
Szerzői jog fenntartva!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.