Kék kisfiú szobát nem akarok!

Kérdés:

4 éves kisfiunk mindenáron kék szobát akar, pedig én ki nem állhatom a kék színt, de nem szeretném ráerőltetni a zöld falat sem. Mitévő legyek, hogy mindketten jól érezzük majd magunkat a gyerekszobában?

Válasz: Hát, nem könnyű a helyzet, hiszen két érthetően ellentétes érdek áll egymással szemben. Végül is a kisfiatok szobájáról van szó, tehát ő jogosan szeretné a (még csak formálódó) saját ízlésére formálni. Nem lenne jó elnyomni a vágyait, hiszen mégiscsak az a fontos, hogy majd Ő jól érezze magát a szobájában. Bár az is tény, hogy ennyi idős korban gyakran változnak még az ilyen rajongások, ma még a kék a kedvenc, holnap meg már a hupilila… Viszont azt is megértem, hogy anyukaként szeretnél olyan gyerekszobát kialakítani, ami Neked is igazán tetszik.

Tudnunk kell, hogy az emberek eltérően érzékelik a színeket: míg valaki a meleg, sárgás, narancsos tónusok közt érzi otthonosan magát, addig mások jobban szeretik a hűvösebb árnyalatokat, vagy akár a natúr színeket. Én például ki nem állhatom a pirosat, semmilyen mennyiségben sem esik jól, sem a lakásban, de még az öltözködésben sem. A falra tudtam volna mászni, mikor a kisfiam a piros biciklit választotta a vagány kék-zöld helyett, de hát el kellett fogadnom, hiszen az ő biciklije lesz. Az utóbbi időben elkezdtem tréningezni magam: egy kis piros körömlakk, egy piros csomagolópapír stb. és lassan el tudom viselni, na de a szobám falát semmi pénzért nem engedném pirosas árnyalatúra festeni. Ezért őszintén megértelek Téged is.

A megoldás nagyon egyszerű: egyikőtökre sem szabad ráerőltetni a másik ízlését, tehát kompromisszumos megoldást kell keresni:

Jöhet kék, de csak kis mennyiségben. Fessétek csak az egyik falat kékre, legjobb lenne az ágya mögött, hiszen ez áll majd Ő hozzá a legközelebb, például az esti lefekvésnél. A többi fal pedig legyen zöld. Motiváld azzal, hogy így még színesebb, vidámabb lesz a szobája.

Vagy jelöljetek ki egy félreeső “firkafalat” a szobában, amit kékre festetek, és Ő majd bármit festhet, rajzolhat rá későbbiekben is. Ez lehet az Ő kék firkafala! Általában a “szabad a falra rajzolni” szabályszegés lehetősége annyira feldobja a gyerekeket és elvonja a figyelmüket, hogy az nem is érdekli majd, a többi fal milyen színű. A kisfiad által el nem érhető felső falszakaszra rajzolj vagy fess Te vicces formákat, szörnyecskéket, repülőt, akármit. Még az is lehet, hogy egész trendi dekoráció születik belőle.

Esetleg fessétek csíkosra a falat – vagy tetszőlegesen cikk-cakkosra, kockásra, pöttyösre – és kombináljátok így a kéket a zölddel, vagy további más árnyalatokkal is.

Vicces megoldás lehet a képek közt látható autópályás bordűr megoldás. Az útpálya legyen krétafestékből, az útpadkák vékony nikecell csíkból, az alsó falrészt fessétek zöldre, az út feletti falfelületet pedig kékre, mint az égbolt.

Keress olyan zöldeskék árnyalatot, ami elrugaszkodik a szokásos világoskék sztereotípiáktól, és meg tudsz vele barátkozni. Kisfiad előtt szólítsd majd kéknek, de Te tudni fogod, hogy ez valójában türkiz, kékeszöld, petrolkék, pávakék, mentakék, pasztellkék, szilvakék stb…

Ha minden kötél szakad, a családi béke érdekében várj még fél évet a falfestéssel, hátha addigra  a zöld lesz a kedvenc színe 🙂

Színárnyalatokat, színkombinációkat illetően az alábbi palettákból inspirálódhattok:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.