Baba a szülőkkel egy szobában

Young woman thinking with question mark circulation around her h

Kérdés: Kisbabánknak nem tudunk külön gyerekszobát kialakítani, mire figyeljünk a szülői hálószoba átalakításakor?

Válasz: Gyakran előfordul, hogy kis lakások esetén nincs mód kialakítani külön gyerekszobát a kisbaba érkezésére. De olyannal is találkoztam már, hogy épp egy építkezés félidejében érkezett a kis csöppség és már nem volt értelme a régi lakást fél év bentlakás idejére átalakítani. Persze ez utóbbi esetben inkább csak átmeneti megoldásként kellett babasarkot berendeznünk a szülői hálószobában, azonban olyan családot is ismerek, akik kifejezetten ezt a megoldást tartották praktikusnak az első hónapokban. 

Bevallom, én hónapokig vívódtam azzal, hogy külön szobában altassuk-e újszülött kisbabánkat és most is azt gondolom, hogy az együtt alvás vagy különalvás témában nincs objektív igazság, ezért tanácsot adni is nagyon nehéz másoknak. Szerintem meg kell keresni azt a megoldást, ami mindenkinek megfelelő és kényelmes: jó a babának, az anyukának, apukának és a nagytesóknak is. Mindkét választás mellett lehet érveket és ellenérveket felsorakoztatni. A kérdésre visszatérve arra a helyzetre adunk most tanácsokat, mikor a kisbaba ágya a szülők hálószobájában kap helyet.

Először is a kisbaba életének első 4-6 hónapja alatt, amíg meg nem indul a kúszás-mászás, gyakorlatilag csak fekve tölti a napokat, ezért felesleges is lenne óriási játszószobát berendezni neki. A legjobban anya és apa közelében érzi magát, a testi közelség az alvására is nagyon jó hatással van. Az együtt alvás hívei szerint kisbabájuk kevesebbszer ébred fel az éjjel, vagy anyukája szuszogását hallva, bőrének illatát érezve gyakran magától visszaalszik. Az álomszoptatás módszere sem ismeretlen az együtt alvók közt, ilyenkor anya és baba is szinte félálomban töltik az éjszakai szoptatások idejét, és nem utolsó szempont, hogy apa sem ébred fel a hangos babasírásra. Az én kisfiam már attól is nyugodtan visszaaludt, ha halkan suttogtam neki, hogy “cssss…”, míg mikor át kellett vánszorognom éjjelente 5-ször a gyerekszobába, már heves sírásba hergelte magát, így az én szememből is percek alatt elszökött az álom és apa is megébredt.

Az együtt alvásra vagy egy szobában alvásra is több megoldás lehet, attól függően, mekkora a szülői hálószoba:

Kialakíthatunk egy külön kis babasarkot a szobában, ez állhat kiságyból, pelenkázókomódból melyben elférnek a kis rugdalózók, ruhácskák, felette egy kis polccal, hogy a babaápolási szerek kéznél legyenek. A kiságy mellett helyet kaphat még egy kényelmes fotel, melyben lehet szoptatni, ölben ringatva altatni a kisbabát. 
A kiságy fölé szerelt baldachinnal, vagy akár elhúzható térelválasztó függönnyel is leválaszthatjuk a baba kiságyát, így megoldható hogy a kisbaba elalvása után kissé elszeparáljuk őt és ne zavarja az álmában, ha például a szülők is a lefekvéshez készülődnek. A hálószoba falát sem kell feltétlenül bugyirózsaszínre vagy babakékre festeni, választhatunk időtálló falszínt, és elegendő csak a babasarok feletti falrészt dekorálnunk babás kiegészítőkkel, lampionokkal, esetleg textil girlanddal, faliképekkel, ettől még a szülői hálószoba maradhat “felnőttes”.

Sauthon_XXL

Néhány bútorgyártó kínálatában találhatóak átalakítható, kombi kiságyak is, amelyek együtt nőnek a gyerekkel. Összeszerelve, pelenkázós rácsoságyként  kis helyet foglal a szoba sarkában, később pedig junior ággyá, komóddá, íróasztallá és falipolccá alakíthatóak az elemei, így a 2-8 éves kisgyermek szobájában is jó szolgálatot tesz. Sőt, a francia Sauthon bútorok közt már olyat is találunk (XXL, Milk, Nova kollekciók), mely emeletes loft ággyá alakítható, így még kamaszokat is bőven kiszolgálja majd. Erre elég egy leesésgátlós pelenkázó feltétet vásárolnunk az első 6 hónapra, és meglátjuk, hogy ha már kúszik – mászik a kisbabánk, úgyis örülünk, ha tisztába tudjuk tenni éppen ott, ahol érjük, legyen az akár a szőnyeg közepén. A kedvező árfekvésű Lorelli kombi kiságyak szintén átalakíthatóak, egyes modellek még ringató funkcióval is rendelkeznek, ami nagy segítséget jelent a csecsemő altatásakor.

Másik megoldás lehet, ha kis bölcsőt választunk, amely lehet ringatható, gurulós, így bárhol elaltathatjuk benne a kisbabát, éjszaka pedig az anya ágya mellé tolhatjuk. Kapható olyan változat is, amely félszigetként a szülői ágyhoz illeszthető az anyuka mellé. A Childhome termékei épp ilyenek, a bölcső egyik oldalán a rács leereszthető, így a kisbaba tényleg anya közelében, mégis saját ágyában alhat. A bölcsők egyedi megrendelésre már kaphatóak üzletünkben is.

childhome_baba_mama_sziget_bolcso_kisagy_2

Létezik még más alternatíva is, például egy ismerős család egyedi méretre készíttetett 240*200-as óriási francia ágyat, mert két kisgyermekükkel születésük óta együtt alszanak, hiszen ez bizonyult a legjobb megoldásnak az éjszakai vándorlások elkerülése érdekében.

A legfontosabb, hogy Ti is megtaláljátok a Számotokra legkényelmesebb megoldást! Inspirációként összegyűjtöttem néhány ötletes megoldást a közös hálószoba kialakításához. Kisbabátok születéséhez sok boldogságot kívánunk!

One thought on “Baba a szülőkkel egy szobában

  1. Pingback: 13 tipp a babaszoba berendezéséhez – Noroco Design Blog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.