A szobatisztaságra szoktatás praktikái

A nyári időszak a legideálisabb a szobatisztaságra szoktatáshoz. Mivel segíthetnél, hogy kisgyermekednek könnyebb legyen a “dolga”?  Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, hogy könnyedén vegyétek ezt a mérföldkövet is!

1. Szülői, családi minta
Ne kezeljétek tabuként, hogy miért járkáltok a mellékhelyiségbe! Ha a picur néha betekintést nyerhet a kulisszák mögé, akkor kétévesen többé-kevésbé érteni fogja, mit csinálnak apa, anya és a nagytesók a vécén, hiszen a nagyoknak már nincs pelenkájuk. Sőt, egész érdekes dolgok történnek ott: a vécé lehúzása igen zajos, hogy a dolgok eltűnnek belőle, ha jön a víz, hogy tekeredik a WC papír guriga stb. Persze azt is meg lehet már értetni vele, hogy néha apa és anya szívesebben tölti ezt a kevéske időt egyedül, és ilyenkor illik becsukni az ajtót. Lehet, hogy folyton utánatok akar menni, de mindezekkel a szokásokat is tanulja, ami sokat segít majd, ha eljön az ideje a szoktatásnak.

2. Kíváncsiság és testi érettség
A kicsiket általában 2 éves kora körül amúgy is érdekelni kezdi, hogy honnan jön a pisi, hová lesz a kaki, és a teli pelus már nagyon zavarhatja őt, akár ügyesen, magától jelezheti is, hogy cseréljünk pelenkát. A kíváncsisága tehát ebben a korban egyfajta testi érettséggel is párosul, ami többek közt azt is feltételezi, hogy már érzi, mikor jön a pisi, lassan már ő  maga is tudja irányítani a vizeletürítést, tehát ez már nem egy rajta kívül álló dolog, ami csak úgy magától megtörténik vele. A szobatisztaságra szoktatás siettetése viszont káros is lehet, ezért nagyon fontos, hogy megvárjátok ezt a fajta testi és lelki érettséget.  Van akinél 1,5 éves korban, van akinél csak 2,5-3 éves korban jelentkezik ez az időszak, ezért ne hasonlítsátok a szomszéd gyerekéhez. Ha siettetitek, sok kudarc érheti, ami hamar a kedvét szegi. Ha azonban halogatjátok a dolgot, és a 4-5 évesre is pelenkát adtok például egy hosszabb utazás során, akkor csak abban erősítitek meg, hogy nem kell felelősséget vállalnia a dolgaiért.

3. Kezdjétek nyáron!
A szobatisztaságra szoktatáshoz a nyár a legideálisabb időpont. Mikor pisilnie kell, nem kell a picurt a harisnyából, kisnadrágból kihámozni, elég egy gyors mozdulattal letolni a bugyiját és elszaladni a legközelebbi fáig, bokorig. Ráadásul ők is élvezik, ha nyáron pucérkodhatnak egy kicsit, nem sül meg a popsijuk a vastag pelenkában. Egy vékonyka pamut bugyiban sokkal kényelmesebb szaladni, mozogni, mászókázni, jobban esik a hintában ücsörögni. Ha mégis megtörténik a bepisilés – ami néhány alkalommal meg is kell történjen a tapasztalatszerzéshez -, akkor végre azonnal érzi, hogy bugyiban semmi nem “nyeli el” a dolgokat. Nyáron nem gond egy kis nedvesség, nem kell a szobatisztaságra szoktatás időszakában a négy fal közt maradni. Két-három váltás bugyi, zokni és egy csomag nedves törlőkendő kis helyen elfér a táskában, egy zacskó pedig elnyeli a nedves ruhákat. Néhány “baleset” után a legtöbb gyerkőc rájön, hogy bizony vissza tudja tartani az ingert kis időre, ami általában épp elég arra, hogy szóljon anyának, apának és odaugorjatok az első bokorig.

4. Jöhet a bili!
Persze a sikerhez nem elég egy kis kerti mókázás, bár a pisi-kérdést még akár le is lehetne így tudni. A lakáson belül is kell valami technikai megoldás, nem beszélve az időigényesebb “produkcióktól”. Az első lépcsőfok mindenképpen a bili használata, nem érdemes egyből a vécészűkítőt választani, mert ez általában korainak bizonyul: a kicsit megijesztheti a popsija alatt tátongó mélység, és nem mer “produkálni”. Előbb-utóbb azonban majd ő is a felnőtt vécére szeretne járni, ekkor jöhet a WC szűkítő és egy fellépő. Persze itt is lehetnek kivételek, ezért fontos, hogy legyetek nyitottak, és alkalmazkodjatok gyermeketek igényeihez!

5. Semmi cirkusz!
Ha sikerül elérnie a biliig, dicsérjétek meg. Persze semmiképp nem kell óriási hűhót csapni, indiántáncot járni, de örüljetek együtt, legyen sikerélménye! Ha elkésett volna, de elindult – az már fél siker, tehát nyugodtan dicsérjétek meg a próbálkozásaiért is. Ha kicsit becsorog, örüljetek annak, hogy csak bugyit kell cserélni. És különben is, tegnap még háromszor pisilt be, ma már csak egyszer – ugye mennyit fejlődött?! Ha azonban nagy lenne a katasztrófa és komoly kárelhárításra van szükség, igyekezzetek természetesen viselkedve eltakarítani a baleset nyomait, hiszen ez is a tanulási folyamat része. Ha nagy hisztit csapnátok körülötte, akkor csak azt látja, hogy ez is egy lehetséges eszköz a figyelemfelkeltésre, középpontba kerülésre. Rosszabb esetben a kudarcélmény teljesen elveheti a kedvét és akár hónapokra visszavetheti a szoktatási időszakot. Ha egyáltalán nem haladtok, tegyétek félre a témát 1-2 hétre, valószínűleg még nem jött el az ideje.

6. Megerősítés mesékből, barátoktól
A bilire szoktató számtalan mesekönyv a szülők zavarát is oldja, a gyerekeket pedig kifejezetten szórakoztatja, hiszen ebben a korban amúgy is a mindennapi életről szóló ún. “énmeséket” kedvelik. Sokat segíthet természetesen egy nagytestvér, vagy például egy baráti társaságban gyakran látott nagyobb gyerek példája is. Ez gyakran többet ér, mint a nagymamák kórusa, hiszen a kortársak hatása ebben az életkorban már igen jelentős. Ha a szomszéd gyerkőc már nem pelenkás, akkor járjatok velük össze, és előbb-utóbb látni fogjátok, az ő lenge ruházata a ti gyermeketeket is utánzásra fogja csábítani. De semmiképp ne erőltessétek a dolgot “bezzeg a Pistike már nem hord pelust!” felkiáltásokkal, inkább hagyjátok, hogy maga vegye észre, milyen ügyes a Pistike.

Szobatisztaság kérdésben jó tudni…

  1. Lényeg, hogy anyaként biztos légy benne, pelenkakérdésben neked van igazad! Ne hallgassatok a károgó nagymamákra, szomszédokra!
  2. Csoki, cukor, barbibaba, kisautó – ígérhettek bármit, csak a hisztihez vezető játszmák sorát hosszabbítjátok vele.  Türelem és természetesség a két kulcsszó!
  3. A szobatisztaságra szoktatás első lépcsőfoka a nappali pelus elhagyása,  következő a délutáni alvás közbeni, majd az éjszakai pelenkanélküliség. Érdemes több hét alatt, lépcsőzetesen haladnotok. Az esti pelenkát csak akkor vegyétek le, ha több napja már reggel is száraz marad a pelus.
  4. A nappali és az éjszakai szobatisztaság között akár több év is eltelhet, ez teljesen normális. Az éjszakai szobatisztaság nem oviba szoktatási feltétel, ezért maradjatok türelmesek.
  5. Ha a gyermek idegrendszere megérett rá, és nem siettettétek, akár 1-2 nap alatt is kialakulhat a szobatisztaság, míg másoknál hetekig is eltarthat, mindkét eset normális.
  6. Szobatiszta gyereknél is előfordul, hogy a játék hevében elfelejt szólni, vagy visszatartja, mert nem akar lemaradni semmiről. Ez 4-5 éves korig is okozhat ritka baleseteket, ezért mindig legyen nálatok váltás bugyi, különösen ha vendégségbe mentek.
  7. Egyáltalán nem ritka, hogy a pisi már régóta a bilibe megy, de a kakiláshoz még kéri a pelust. Gyakorlatilag már szobatiszta, hiszen érzi, mikor jön az inger, és szólni is időben tud. Ezt is el fogja hagyni, idővel kényelmesebb lesz egyből bilibe, mint pelusba.
  8. A vécézés nem játék – a bili se legyen az! Kerüljétek a csillivilli, zenélős trónszékeket! A kevesebb több, hiszen a bili egy praktikus, funkcionális dolog. Felnőttként sem örülnénk, ha minden pottyanást az Örömóda hangjai kísérnének… 🙂

Milyen a jó bili?

Választhattok együtt is bilit, esetleg lehet rá közösen egy kis matricát ragasztani, hogy sokkal inkább sajátjának érezze a picur. De az is elegendő, ha eljött az ideje, akkor egyszerűen csak előveszitek és megmutatjátok, hogy a jövőben ide is lehet pisilni a pelus helyett. A bili fontos tulajdonságai mindent egybevetve elég egyszerűek:

– széles perem, amin kényelmes ülnie a kicsinek,
– elöl található magasító, hogy ne menjen mellé a pisi,
– és egyszerű vonalvezetés, hogy könnyen el tudjátok öblíteni használat után.

Nézzétek meg a Noroco Baby Shopban bili választékunkat, ahol a letisztult vonalvezetésű, és ergonómiailag formatervezett LUMA Babycare bilikből, vagy a színes, állatkás BébéJou bilikből is széles választékot találtok, illetve mindkét márka kínálatában megtalálhatóak a WC szűkítő ülőkék is. Most extra akcióval is készültünk Számotokra, hogy megkönnyítsük a dolgotok, az 5 színben kapható szobatisztaságra szoktató “Bili szettünk” akciós áron kapható!

Sok sikert, kitartást és türelmet kívánunk a próbálkozásokhoz! 😉

Képek:
– BébéJou Wally Whale bálnás bili, WC ülőke, fellépő, törlőkendő tároló doboz
Luma Dark Grey bili, babafürdőkád

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.