13+1 tipp a babaszoba berendezéséhez

 1. Először válasszátok ki a babaszoba kialakításához legalkalmasabb szobát! Szempontok lehetnek: a lakás fűtési adottságai (pl. melyik a legmelegebb szoba), a szoba fekvése (északi szoba túl sötét, az legyen a Ti hálótok, a gyerekszoba legyen inkább világosabb, hiszen később itt játszik majd sokat napközben is) stb. Lehet persze a baba a szülőkkel egy szobában is, ehhez is hasznos tippeket olvashattok egy korábbi cikkünkben.
 2. Még a pici születése előtt időben újítsátok fel a lakást és/vagy a babaszobát! Minél előbb végezzétek el a szőnyegpadlózást, parkettázást, festést, hogy időben kiszellőzzön a lakás. Az apró részletek, a szoba csinosítgatása már maradhatnak az utolsó előtti hónapokra.
 3. A babaszoba falának dekorálásakor gondoljatok arra, hogy a kevesebb több! Óriási, élénk, színes, dzsungel könyve figurás falfestés nem biztos, hogy 1-2 év múlva is tetszeni fog, ráadásul nem lehet csak úgy kicserélni, ha megunjátok és a baba nyugodt pihenését is zavarhatja. Inkább válasszatok valami kellemes, finom, ízléses alap falszínt, esetleg magában mintás, visszafogott tapétát, és néhány képpel, függődísszel vagy falmatricával díszítsétek a falat. Ez költséghatékony és könnyen cserélhető.
 4. Az alapbútorok, a falszín, a szőnyeg legyen inkább ízléses, időtálló darab, amit feldobhattok egymással színben és stílusban is jól harmonizáló színes kiegészítőkkel, függönnyel, díszpárnával, plüss játékkal, tároló kosárkával, így ízléses ki fészket teremthettek a szobában.
 5. A babaágy ideális helyének keressetek egy nyugodt sarkot a szobában, ahová éjjel nem világít be az utcai lámpa, nappal nem süt be erősen a nap. Arra is figyeljetek, hogy a lakás többi részéből, a konyhából, nappaliból se kapjon direkt lámpafényt, hiszen lehet, hogy majd nyitott ajtónál tud csak elaludni a picur, miközben Ti nyugodtan élhetitek az életeteket.
 6. Gondoskodjatok a sötétítésről! Főleg tavasszal és nyáron okozhat problémát a baba korai ébredése a hajnali világosság miatt, ezért szereljetek redőnyt, vagy egy hatékony black-out sötétítő függönyt a babaszoba ablakára.
 7. Legalább kétféle világítás legyen a szobában: egy erős központi és egy gyengébb éjszakai fény, amit az éjszakai pelenkázások, szoptatások, etetések alkalmával tudtok használni. Koromsötétben nem lenne könnyű ezeket az éjszakai programokat kivitelezni, de egy halványabb fénynél Ti is megtaláljátok a pelust, és a picur szeméből sem szökik ki az álom. Ez lehet egy pelenkázó asztal mellett elhelyezett, tompa fényű álló vagy asztali lámpa is, a lényeg, hogy biztonságos legyen!
 8. Csak a legszükségesebb alapdarabokat vegyétek meg a baba születésére! Kerüljétek a haszontalan dolgokat, mert hamar túlzsúfolódik a szoba és ez zavarhatja a picit a pihenésben. Tartalékoljatok egy kis összeget és majd idő közben meglátjátok, mi az, ami még mindenképpen hiányzik a kényelemhez.

  A 4 legszükségesebb alapdarab: jó minőségű kókuszmatraccal ellátott rácsos kiságy; pelenkázó asztal; tároló megoldás a ruhácskáknak, ami lehet kis szekrényke, vagy fiókos komód; és egy kényelmes fotel vagy félkanapé, ahol lehet szoptatni, esetleg cumisüvegből etetni, álomba ringatni, később mesét olvasni, vagy csak úgy összebújni.

 9. Szerezzetek be olyan elemes bútorokat, melyeket később is tudtok majd használni, hiszen a kisbabák gyorsan nőnek, pillanatok alatt cserfes kisgyerkőc lesz belőlük, a rácsos kiságyat hamar kinövik, a játszószőnyeg helyett majd íróasztal kell.  Keressetek például átalakítható bútorokat, mint pl. a Sauthon Nova kollekciója, vagy az XXL átalakítható kombi bútora.
 10. Mindenképpen biztonságos pelenkázó asztalt válasszatok, lehetőleg leesésgátlós peremmel ellátott pelenkázó komódot, hogy ne tudjon lepörögni róla a picur. Praktikus, ha a későbbiekben ez átalakítható sima komóddá a pelenkázó feltét leszerelésével.
 11. Válasszatok könnyen tisztítható, gyorsan száradó szőnyeget, hiszen ez az első években biztosan erős igénybevételnek lesz kitéve. Lehet, hogy pár hónaposan csak lebukja anyatejcivel büfiztetés közben, de gondoljatok csak a későbbi maszatolásra, zsírkrétázásra, gyurmázásra, festésre!…
 12. A baba bőrével közvetlenül érintkező textilek, berendezési tárgyak mindenképpen 100% bőrbarát pamutból készüljenek, azaz csakis ellenőrzött forrásból származó pamut babaágyneműt, lepedőt, hálózsákot, játszószőnyeget, textilpelusokat, szoptatós párnát, puha takarót válasszatok. Nézzétek meg például 100% pamut ágyneműinket itt.
 13. Ha testvérrel egy szobában helyezitek el az új családtagot, akkor is törekedjetek arra, hogy mindkettejüknek legyen egy kis önálló kuckója. Ha ellentétes neműek a testvérek, ez akkor is ötletesen megoldható egy szobán belül, nézd meg például korábbi cikkünket.

+

 1. Semmit ne hagyjatok az utolsó hetekre, hiszen nem tudhatjátok előre, mikor érzi úgy a picur, hogy eljött az ideje és szeretné birtokba venni a kis szobáját.  A babaszoba berendezésével lehetőleg a 7-8. hónapra végezzetek, utána már a kismama is nehezebben mozog, több pihenésre és nyugalomra, lelki ráhangolódásra van szüksége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.